Επιτέλους: Νέα θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας!

Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία,
που χρησιμοποιείται στους καρκινοπαθείς, έδειξε εξαιρετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους που υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, επιτρέποντας σε ασθενείς που ήταν καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι να σταθούν όρθιοι, να αυτοεξυπηρετηθούν, ακόμη και να ξαναπερπατήσουν.

Πρόκειται για τη μεταμόσχευση αυτόλογων αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων (HSCT), που προέρχονται δηλαδή από τον μυελό των οστών των ίδιων των ασθενών και, επειδή βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τη νόσο.

Η μέθοδος -την οποία αναπτύσσει από το 2006 διεθνής επιστημονική ομάδα από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τη Βραζιλία- δοκιμάστηκε ήδη σε 20 ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας στο βρετανικό νοσοκομείο Ρόγιαλ Χάλαμσαϊρ του Σέφιλντ. Και πολλοί από αυτούς, δύο χρόνια αργότερα, δεν είχαν υποτροπιάσει, αντίθετα κρίθηκε πως η ασθένειά τους βρισκόταν εν υπνώσει.

Πριν από τη μεταμόσχευση, εφαρμόζεται εντατική χημειοθεραπεία, προκειμένου να καταστραφεί το κομμάτι εκείνου του ανοσοποιητικού που δίνει λανθασμένες εντολές επίθεσης κατά του νευρικού συστήματος.

Μυελίνη

Ως γνωστόν, στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το σώμα λανθασμένα επιτίθεται κατά των πρωτεϊνών της μυελίνης, μιας ουσίας που περιβάλλει τις νευρικές ίνες στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Το γεγονός αυτό προκαλεί φλεγμονή και βλάβη της θήκης των νεύρων και δημιουργία πολλαπλών ουλών, οδηγώντας σε επιβράδυνση των νευρικών σημάτων που ελέγχουν τους μυς, τη δύναμη, τον συντονισμό των μυών και τις αισθήσεις.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα επαναφέρεται ή επανεκκινεί στο σημείο στο οποίο βρισκόταν πριν από τη σκλήρυνση» επισημαίνει ο καθηγητής Τζον Σνόουντεν, σύμβουλος Αιματολογίας στο νοσοκομείο Ρόγιαλ Χάλαμσαϊρ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπάσιλ Σάρακ από το ίδιο νοσοκομείο, η θεραπεία έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει την αναπηρία που προκαλεί η νευρολογική πάθηση, κάτι που αποτελεί μέγιστο επίτευγμα. Οι ειδικοί στον συγκεκριμένο τομέα αναμένουν τώρα τα αποτελέσματα πιο εκτεταμένης δοκιμής, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, με το όνομα MIST, χωρίς να αποκλείεται, σύμφωνα με το BBC, η θεραπεία να υιοθετηθεί από το βρετανικό ΕΣΥ, το NHS.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου